Vi avler nogle af Nordens mindste minigrise og miniaturegrise. Vores hovedfokus, stolthed og mål ligger dog på at avle de mest kælne og tillidsfulde grise, da sindet jo er det altafgørende, når man vælger at have grise som kæledyr.
Ligesom indenfor avl af mange andre dyrearter, såsom hunde og katte, er det utroligt vigtigt og en avlers ansvar at holde fokus på temperamentet hos de enkelte dyr, da sindet/temperamentet hos grise kan variere UTROLIGT meget og kan være altafgørende for, om en gris i det hele taget kan holdes som kæledyr.
Grisen er fra naturens side det, man kalder et ”flugtdyr”, nøjagtig som man ser hos heste, og det falder grise naturligt at flygte fra potentielle ”farlige” situationer. Selv i fangenskab, hvor den til dagligt ser mennesker omkring sig, kan en gris være skræmt, hvis den ikke har et socialt bånd med mennesker. Alene med udgangspunkt i den viden ser vi meget vigtigt på socialiseringen af grisene i forhold til mennesker, og vi bruger derfor mange timer på at sørge for, at bl.a. smågrisene er i kontakt med mennesker fra dag 1, når de kommer til verden. Vi har selv et tæt og personligt bånd til vores avlsdyr, hvilket spiller en kæmpe rolle for både trivsel og kæledyrsegenskaber.
Når man avler kælegrise, er det utroligt vigtigt, at de voksne dyr vi bruger til avl accepterer os, der er omkring dem til dagligt og lader os håndtere deres afkom. Ellers vil det påvirke smågrisene og deres fremtidige forhold til mennesker, da smågrisene selvfølgelig aflæser moderens reaktion overfor mennesker. Til trods for at beskytterinstinktet er helt naturligt for en nybagt grisemor og er særligt stærkt i de første par døgn, så har vi igennem årene dog set en tendens til at kunne påvirke dette ved udvælgelse af de mest kælne og milde afkom til videre avl. Igen må man erkende, at miljøpåvirkningen af grise er uhyre vigtig i denne forbindelse også, og at de gode resultater kun opnås ved at styrke begge faktorer.
Kastration af orner foregår hos os i fuld bedøvelse. Smågrisene bliver ydermere smertelindret efterfølgende, og dyrlægen syr også såret efter indgrebet. Vi betragter denne metode som den eneste rigtige og fordømmer, at der i Danmark bliver kastreret smågrise uden bedøvelse i tusindtal hver eneste dag. Helt enkelt så er kastration uden bedøvelse dyremishandling, og det er ligegyldigt med grisens alder samt andre undskyldninger for dette. Det er et traumatiserende overgreb, der på bundlinjen for mange desværre kun handler om penge.
Det koster mange penge at få lagt en gris i bedøvelse, men vi ser det som en god investering at behandle dyr med respekt, især når vi er avlere af kæledyr. Helt enkelt handler det blot om at præge smågrisene med oplevelser af positiv karakter fra den dag, de bliver født. Man kan og skal ikke forvente, at en gris nogensinde vil knytte sig til mennesker, hvis den fra helt lille er blevet behandlet respektløst, eller måske bare slet ikke er blevet socialiseret. Lige præcis her adskiller grisen sig fra f.eks. hunden, som ”tilgiver” og ”glemmer” let. Grise er ekstremt intelligente og en del klogere end hunde, og når du mixer dette sammen med deres helt naturlige flugtinstinkt, så står du tilbage med et dyr, som hæfter sig meget ved sine omgivelser og sætter nærmest urokkelige adfærdsmæssige leveregler efter denne.
Skal vi for en kort bemærkning hoppe over i den mere kosmetiske del af vores avl, så ville vi da lyve, hvis vi sagde, at vi ikke lægger vægt på udseendet. Det gør vi bestemt! Men ikke på bekostning af sindet. Vi beundrer rigtigt små grise med kompakt eksteriør, flotte farver/aftegn, store men korte tryner og laaaang pels, som vi har brugt mange år på at opnå, og som vi synes giver vores minigrise et meget personligt særpræg til forskel fra andre. Vi har brugt en del år på at udvikle vores eget foder og ser superfine resultater i form af lang blank pels og ikke mindst fysisk trivsel.
Vi har fokus på, at de grise vi avler, er reelt små og ikke bare holdt nede i vægt, men bliver fodret optimalt med de rette mængder foder, tilsat de rette mængder vitaminer, mineraler og urter, så de kan vokse til deres fulde potentiale!
For grise er bl.a. ADE vitamin, fedt og protein vigtigt, og der kan derfor ikke bare fodres med byg eller havre. Grise har en meget ringe næringsoptagelse, og det er derfor vigtigt, at der fodres med et kvalitetsprodukt, og at ADE vitaminer indgår i deres daglige kost.
Kort og godt så har vi gennem flere års avl ved næsten hvert kuld udset os et afkom med det helt rigtige sind, nogle flotte proportioner samt en lille størrelse, der tilsammen udgør det helt rigtige ”fundament” for et kommende avlsdyr hos os. Som minigriseavler kan det være fristende kun at beholde de allermindste til fremtidig avl, da fokus meget ofte ligger på størrelsen, eller lade os friste af farve/aftegn, det kunne være spændende at avle videre med. Men her må der stilles skarpt og tages ansvar og hver gang fokuseres på, at det er kommende kæledyr, der avles, og at sind frem for alt SKAL prioriteres!
Det er uhyre vigtigt at forstå, at domesticeringen af grise slet ikke går særlig langt tilbage, som hvis man kigger på eksempelvis hunde. Hunde har været kæledyr i mange hundrede år, mens grise generelt altid har været noget, mennesker spiser. Os der avler kælegrise i dag er derfor med til at danne fundamentet for fremtidens kælegrise/minigrise, og resultatet af dette bliver altafgørende for minigrisens/kælegrisens ”overlevelse” som kæledyr.
Hvem har glæde af en ekstremt lille gris i en flot farve, der blot kan beundres på afstand, fordi den ikke vil kæles, eller ligefrem er bange for mennesker. Hos os gør vi en stor forskel, og I vil, når I besøger os, frem for alt kunne møde grise, som er velfungerende omkring mennesker, er tillidsfulde og kærlige i sind. Samtidig med at vi avler nogle af nordens mindste kælegrise.
Vi har lavet denne tjekliste til dig, der skal ud og besøge en minigrise-avler og finde dine nye kælegrise.
- Er grisene ( både voksne og unger) nysgerrige efter at ”snakke” med dig? Og kan du få lov at røre?
- Har grisene et tæt bånd til avleren/ejeren?
- Viser grisene tegn på fysisk trivsel ? (blank pels og glimt i øjet)
- Har du fornemmelse for, at grisene fodres optimalt? (spørg ind til dette)
- Bliver smågrisene kastreret i fuld narkose? vigtigt hvis du er interesseret i en kastrat)
- Er de uden fysiske skavanker såsom skæv benstilling, saksebid eller underbid?
- Har du en generel god fornemmelse for stedet, og hvad deres avl står for?
OBS !! HvisIi er interesseret i at se, hvilke grisebabyer vi har til salg lige nu, eller skrives på ventelisten, så skriv mail til metterosa@me.com
Eller se annoncer, kuldlister mm. på vores facebook-side: (Link til vores facebook- side)